Öncelikle, taşıyıcı annelik ve yumurta donasyonunun birbirinden farklı uygulamalar olduğunu belirtmekte fayda vardır. Taşıyıcı annelik uygulamasında, yumurta ve sperm hücreleri anne-baba adaylarından alınır. Döllenen hücreler başka bir rahme yerleştirilir ve doğuma kadar da orada kalır. Yani, taşıyıcı annelik uygulamasında, bebek sadece başka bir rahimde büyür. Fakat bebeğin biyolojik anne-babası, yönteme başvuran ve kendi üreme hücrelerini veren çiftlerdir.
Gerek dini, gerek ahlaki, gerekse birçok ülkede kanunen yasak olması, taşıyıcı annelik uygulaması hakkında birçok tartışmayı doğurmuştur. Ahlaki mi? Dinen caiz mi? Yasak mı? Bu yöntemin uygulandığı ülkeler var mı?
Esasında, tıpkı tüp bebek uygulamaları gibi, bu yöntemi de benzer şekilde değerlendirmek gereklidir. Maalesef, dünyadaki tüm çiftler, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle doğal yollardan çocuk sahibi olamamaktadır. Bu nedenle de anne-baba olabilmek adına farkı alternatifleri değerlendirmektedirler. Bunlardan biri de taşıyıcı annelik uygulamasıdır.
Taşıyıcı Annelik Uygulamasının Avantajları Nedir?