whatsapp

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek nedir kısa bir şekilde açıklamak gerekirse, çiftlere ait kadın ve erkek üreme hücrelerinin insan bedeninin dışında uygun koşullar sağlanarak döllenme olayının gerçekleştirilmesi diyebiliriz.

 

Bu metot yardımıyla çiftlerin üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki, uygun koşullar sağlanarak 48 saat bekletilir. Bu süre zarfında elde edilen yumurtaların ortalama yarısında döllenme meydana gelir. Bu döllenmiş yumurtalara embriyo (cenin) adı verilir ve son olarak bu embriyo ana rahmine transfer edilir.

Transferi gerçekleştirilen bu embriyolar rahim ağzından ince bir katater yardımıyla transfer edilir. Bu işlemlerin neticesinde kadınların ortalama %50’sinde hamilelik meydana gelir. Ancak bu hamileliklerin bir kısmı düşük ile sona erer. Tedaviye başlayan eşlerin uygulama bazında ortalama % 40’ı bebek sahibi olurlar. Bu ihtimal birçok tedavi sonucu % 70 – 80’lere çıkabilir. Geri kalan % 20 – 30’luk grup içinde olan çiftler modern tıbbın son teknolojisine rağmen bebek sahibi olamazlar.

Tüp bebek metotlarında farklı ilaçların yardımıyla (Gonal-F, Puregon, Menogon) anne adayının yumurtalıklarının uyarılması sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasının sebebi, embriyo meydana getirmek için çok miktarda yumurta meydana getirmektir. Çok miktarda embriyonun ana rahmine transfer edilmesiyle hamilelik ihtimalinin çoğaldığı gözlenmekte (hamilelik ihtimalleri, bir embriyo transfer edildiğinde yaklaşık %10, 3 embriyo transfer edildiğinde ise bu oran %40 -50 civarında seyretmektedir).

 

yok